Óbánya és Mecseknádasd

Óbánya a Kelet-Mecsek egyik valódi gyöngyszeme. Zengővárkonnyal a hegyen keresztül túraútvonal köti össze az óbányai völgyet, de a település a 6-os főúton is megközelíthető menetrend szerinti busszal vagy autóval (kb. 10 perc). Óbánya keskeny völgyében gyors folyású patak, hagyományos porták ejtik rabul a túrázók szívét. Az óbányai fazekasság évszázados hagyománya ma is megtalálható a településen. A Teimel család műhelyében még ma is munkálkodnak, és a hagyományos óbányai kerámiákon kívül már fiatalosabb formavilágot is képviselnek. A település utcaképe védett, így hosszútávon is biztosított a hagyományos megjelenés megőrzése a régi értékek kedvelőinek nagy örömére.

A falu szélén, az erdő peremén található pisztrángos tavak nem csak látványra szépen, de a bennük nevelt pisztrángot a “Falánk pisztráng” büfében meg is kóstolhatjuk.

Az erdőben utunkat végig kíséri a hegyi patak. A leghíresebb látnivaló is a patakhoz kapcsolódik. Ez a ferde vízesés. A ferde sziklákon végigzúgó patak bővizű időszakokban gyönyörű látványt nyújt. Míg a csepegő sziklák éppen szárazságban érdekesek, amikor minden más kiszárad. Ezek a sziklák ilyenkor is “csepegnek”.

Óbánya lakossága szinte teljes egészében sváb származású, csakúgy mint a szomszédos Mecseknádasdé, ahol a Munkácsy Mihály utcában egy német nemzetiségű tájházat is megtekinthetünk. A 6-os úton Mecseknádasdra érkezőknek elsőként a Szent István Kápolna tűnhet fel, mely egy 13. századi román stílusú temetőkápolna. A tökéletes állapotban megőrzött templom falait belülről gótikus falfestmények díszítik. A Schlossbergre felsétálók letekinthetnek egész Mecseknádasdra.  A kilátó környékén tanösvényt is találunk.